Stäng
Fel lösenord
Glömt lösenordet?
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om VästeråsIrsta HF

Följ

VästeråsIrsta

Följ oss för uppdateringar
Följ
Väntar

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Genom att använda tjänsten godkänner du detta.

Okej

A-lag Damer

A-lag Herrar

Irsta Blixten

Börja med handboll

DELA SIDAN

Etik och Moral - utbildning

Information till ledare som ej var med på ledarmötet 23 augusti

VästeråsIrsta HF är delägare i RSEAB som är en sammanslutning som ska verka för föreningarnas bästa inom Rocklunda området.

Arenanamnsägarna inom området är en stark aktör för idrottens bästa och det genereras också pengar till vår förening genom detta. Arenanamnsägarna vill, precis som VI, att idrottens ska förknippas med goda och sunda värderingar. Därför har RSEAB, tillsammans med SISU, tagit fram ett utbildningspaket som ska genomföras inom alla föreningar i området.

Utbildningspaketen är anpassade för de åldergrupper som ni företräder.

Styrelsen står bakom denna satsning och vi är övertygade om att vi kommer att vara en ännu bättre förening efter genomgången utbildning.

Målsättningen är att alla träningsgrupper ska ha genomfört del 1 senast under oktober månad.

Det utbildningsmaterial som är kopplat till ”Etik och Moral” finns att hämta på kansliet för de grupper som inte var närvarande den 23 augusti. Längre ner i texten, och för utskrift i dokumentmenyn, förklaras lite närmare hur det är tänkt.

Har ni frågor angående genomförandet eller på materialet så kan ni vända er till:

Lars Kjellstrand, SISU Idrottsutbildarna Västmanland Lars.kjellstrand@sisu.vstm.rf.se

Anna Smedberg, SISU Idrottsutbildarna Västmanland Anna.Smedberg@sisu.vstm.rf.se

Thomas Morén Sportchef Ungdom
thomas.moren@vasterasirsta.se

Lycka till!
/Thomas


Tillsammans skapar vi förutsättningar!
En satsning inom etik och moral för föreningarna inom Rocklunda Sport & Event AB

Bakgrund och syfte
Rocklunda Sport & Event AB (RSEAB) bidrar till ägarföreningarnas utveckling genom att stimulera och stödja deras arbete med värdegrund och etik- och moralfrågor. Ökad medvetenhet inom dessa områden hos föreningarnas ledare och aktiva leder till att såväl individer som lag utvecklas och därmed hela föreningen.
För att genomföra denna satsning har RSEAB inlett ett samarbete med Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna och en utbildningsplan har upprättats.

Målgrupp
De målgrupper som berörs är ledare, aktiva, styrelser och kommittéer, föräldrar och funktionärer.

Huvudbudskap
Huvudbudskapet för denna satsning är ”Schysst kompis, stödjande förälder, elitidrottare - Tillsammans skapar vi förutsättningar”

Definition och avgränsning
Etik definieras som en uppsättning av regler för ett riktigt handlande och moral på vilket sätt vi handlar. Barn och ungdomar är en av ägarföreningarnas huvudsakliga målgrupper och vi jobbar med följande fyra delområden:
- god kamratskap
- ren ekonomi
- dopning och droger
- säkerhet och åskådarkultur

Nedan följer en kort beskrivning av respektive delområde.

God kamratskap
Som en del i samhället har idrotten att följa svensk lagstiftning och de konventioner som finns såväl på internationell som på nationell nivå. Detta speglar i sin tur RF: s och specialförbundens riktlinjer och anger förutsättningarna för föreningarnas agerande i olika frågor utifrån allas rätt att vara med och människors lika värde.

Ren ekonomi
Även inom detta område utgör svensk lagstiftning och idrottens regelverk, RF och specialförbunden, en mycket tydlig förutsättning för föreningarnas arbete.
Det innebär att utmaningen för föreningarna är tillämpning av gällande regelverk. För att säkerställa att detta efterlevs ska samtliga föreningar inom RSEAB vid revision och bokslut använder sig av godkända alternativt auktoriserade revisorer.

Dopning och droger
Inom detta område har föreningarna kommit långt i sitt interna arbete. Föreningarna har idag en drogpolicy och där det eventuellt skiljer sig åt är hur aktivt man arbetar med denna. Bakgrunden till detta finns i det arbete som föreningarna tidigare har gjort inom det gemensamma värdegrundsprojektet ”Face It” tillsammans med Västerås Stad.
Även inom detta område finns det tydliga riktlinjer i regelverk från svensk lagstiftningen, RF och specialförbunden.
Säkerhet och åskådarkultur
RSEAB har sedan tidigare en organisation för ordning och säkerhet i anslutning till olika evenemang i föreningarnas regi. Denna organisation omfattar samarbete om ordningsvakter och publikvärdar. Publikvärdarna har en viktig funktion avseende service till åskådare samt att bistå vid sjukdom eller skada. Kraven på säkerhetsnivån regleras i allmänhet av det specialförbund som arrangerande förening tillhör och i förekommande fall polismyndigheten.
Ovanstående sker självfallet i samarbete med respektive arrangerande förening som har det huvudsakliga ansvaret för varje evenemang.
Åskådarna skall uppleva ett positivt och välkomnande klimat på våra arenor. Självfallet inbegriper detta även evenemang för barn och ungdomar. Inom detta område har några föreningar redan provat ett system med matchvärdar för att skapa god stämning på och runt planen.

Roller i samband med genomförandet
RSEAB, i samarbete med SISU Idrottsutbildarna, tillhandahåller ett gemensamt utbildningsprogram för de fyra delområdena. RSEAB samordnar samt stödjer med resurser, kommunikation och uppföljning.
SISU idrottsutbildarna bidrar med kompetens, personella resurser och utbildningsmaterial.
Föreningarna ansvarar att genomföra detta enligt antagen tidsplan.

Tidsplan
Detaljerad tidsplan för 2011-2012 finns i separat dokument.

Publicerad 22:51 24 aug 2011
Nyheten visad 297 gånger
Waiting
Du måste logga in för att skriva en kommentar!

50 MILJONER FRÅN SVEA

Banner för SVEA 300x250

SENASTE BILDER OCH VIDEO

Ingen video
Ingen video uppladdad
Logga in och ladda upp ert första klipp