Jag började spela handboll när jag var sju år i Ludvika HF då en kompis tog med mig på handbollsträning. Sedan var jag fast. Jag är uppväxt i en idrottsfamilj och min pappa har alltid idrottat mycket, men aldrig handboll. För mig handlade det mest om kompisarna och jag insåg snabbt att det här var något jag ville fortsätta med, berättar Viktoria.
Viktoria tog studenten 2004 och flyttade året efter till Västerås. Hon hade blivit antagen till sjukgymnastprogrammet (idag fysioterapeutprogrammet) men hade också blivit kontaktad av IVH i Elitserien.
Vi var två tjejer som värvades från Ludvika. Sedan kände jag Johanna Persson i laget så det gav trygghet.
Vid 24 års ålder drog Viktoria korsbandet för tredje gången. En skada som satte krokben för den professionella handbollskarriären, men som blev startskottet på en karriär som fysioterapeut.
Även om det såklart blev ett trist slut på min handbollskarriär, har jag nytta av min skadehistorik idag. Jag har lätt för att förstå och sätta mig in i vad som faktiskt krävs för en framgångsrik rehabilitering – både mentalt och fysiskt.
Viktoria Karlsson har varit fysioterapeut i föreningen sedan 2008 och driver till vardags Idrottskliniken Västerås som hon startade tillsammans med Caroline Abrahamsson för ganska exakt ett år sedan.
Efter min skada blev det en naturlig övergång att kliva in i rollen som fysioterapeut. Jag är idag även specialist i idrottsmedicin, vilket ger mig bra förutsättningar i min roll hos föreningen. Den största utmaningen är att få tiden att räcka till. Jag skulle kunna vara på plats hur mycket som helst. Det som motiverar, både på Idrottskliniken Västerås och i VästeråsIrsta HF, är att få andra att göra det de älskar. I handbollen är det att kunna spela och prestera, medan i andra sammanhang kan det vara helt andra faktorer. Jag tycker det är roligt att se personer nå sina mål. Jag är envis, säger Viktoria med ett leende.
Efter varje säsong görs en enkät där spelarna får ge betyg kopplat till flera frågor och kategorier. En av kategorierna handlar om skador och rehab. En kategori där VästeråsIrsta HF placerar sig främst bland samtliga klubbar i Handbollsligan Dam.
Jag tycker det är jätteroligt. Många gånger jobbar vi fysioterapeuter i det tysta. Frenne Båverud var ju med i tio år och värnade om kompetensen och samspelet mellan oss fysioterapeuter, läkare och massör. Vi har en bra kommunikation sinsemellan och med spelarna. Föreningen inser att det är viktiga bitar att ha med. När det kommer till enkäten är det en bekräftelse och ett betyg på att vi gör något bra. Det blir svart på vitt.
Viktoria Karlsson avslutar:
Man blir aldrig fullärd. Jag är nyfiken på människor och att man får träffa en rad av olika personligheter. Jag sporras av att få använda mina verktyg på olika sätt. Vid rehabilitering är det extremt viktigt att spelarna får vara med på de bitarna de pallar även om de gör sin rehab. Ingen ska få hamna vid sidan av.
Foto: Jonas Bilberg
Läs mer om Idrottskliniken Västerås här.