Initiativet att expandera bollkulsverksamheten kommer från föreningens nyligen framarbetade Strategi. En viktig och central beståndsdel i den Strategin handlar om att VästeråsIrsta HF behöver och vill växa som förening och samtidigt göra Västerås till en än mer aktiv stad. Det handlar inte bara om att föreningen ska bli fler utövare utan även växa organisatoriskt, på marknadssidan och i engagemanget från västeråsarna.
Vår barn - och ungdomsverksamhet är vår grundplåt och där vi har den enskilt största möjligheten att öka inflödet av nya medlemmar och engagerade. Vi var några i föreningen som genom våra barn hade spenderat en del år i bollkulsverksamheten och därmed samlat på oss många erfarenheter och tankar. Vi var några med flera års erfarenhet av bollkul som fick i uppdrag av styrelsen och se över verksamheten för våra allra yngsta spelare. Vi ville ta fram ett bollkulskoncept som gör att vi över tid håller en hög kvalité och ett högt inflöde av nya handbollsspelare. Därför startades en bollkulskommitté bestående av mig, Johan Tysklind, Johan Ölund och Kenny Hurtig där tog fram en målbild och plan för vad vi vill åstadkomma och hur vi ska nå dit, förklarar Andreas Bamberg.
Ett tecken på att bollkulskommittén är på god väg att lyckas med sin ambition är att intresset inför helgens uppstart är rekordstort.
Satsningen fokuserar i huvudsak på tre områden; tillgänglighet, första intrycket och hållbarhet. Vi var av uppfattningen att vi som ensam handbollsförening i stan behöver ta ett större ansvar för att ge alla västeråsare möjligheten att testa på sporten. VästeråsIrsta HF har en unik möjlighet att i stort sett kunna använda hela regionen som upptagningsområde. Ett första steg var därför att göra handbollen mer tillgänglig för barnfamiljerna.
Tidigare har bollkulsverksamheten erbjudits på två platser, Irstaskolan och Råby Centrum, vilket har förändrats till denna säsong.
Vi såg i analysen av tidigare år att ca. 80% av alla utövare bodde i områdena kring de två hallarna. Vi har med motivet att göra handbollen mer tillgänglig startat upp bollskolor på ytterligare tre områden och bedriver nu bollskolor på sammanlagt fem områden. När barnen väl vill testa på handboll så tror vi första intrycket har stor betydelse för om de vill fortsätta med sporten eller inte.
Bamberg fortsätter:
Tanken var att varje bollskola skulle ha en ansvarig ledare med relevant bakgrund och sunda motiv till att verka som ledare. Vi har under våren och sommaren lyckas tillsätta en otroligt kompetent och bra grupp med ledare med ansvar för varsin skola. Tanken är att de ska verka som en katalysator till varje skola och få igång verksamheten på bästa sätt för att med tid slussa in föräldrar som ledare för varje grupp. Som ni har läst tidigare så har vi även tagit fram ett stödmaterial till alla ledare i form av träningsupplägg, tips & tricks samt en halvdagsutbildning. Den struktur som vi nu har implementerat ska bidra till att konceptet blir hållbart över tid, men även ge oss bra möjligheter att utvärdera och korrigera vårt arbete.
Med över 220 anmälda barn och ca 40 på kö, vilka åtgärder överväger ni att vidta för att hantera den höga efterfrågan och se till att så många barn som möjligt får möjlighet att delta i ICA Maxi Hällas Bollkul?
Intresset har varit långt över förväntan vilket är otroligt kul och häftigt. Vi satte upp ett mål inför uppstart att vi skulle ha 150 barn aktiva i bollkulsverksamheten och har också byggt upp en struktur för att klara av det målet. Att vi nu har över 250 barn som visat intresse och anmälningar som fortsatt kommer in medför såklart vissa utmaningar - vad gäller allt ifrån material och ledare men framför allt halltider. Vi har idag blivit tvungna att sätta stopp och istället sätta upp barn som är intresserade på kö för att verkligen säkerställa att vi kan bedriva en bra och trygg miljö för barnen. Vi har en stark ambition om att kunna erbjuda plats till alla som vill testa på handboll och vi arbetar med att få till fler träningstider. Gällande material och ledarfrågan har vi ett större eget mandat att hitta lösningar på men hallfrågan är vi mer beroende av Västerås Stad, där vi inte riktigt får det gehör vi önskar.
Hur ser framtiden ut för ICA Maxi Hällas Bollkul i VästeråsIrsta, och vilka åtgärder eller förbättringar överväger ni för att fortsätta att utveckla och förstärka verksamheten ytterligare?
Vi kommer under säsongen följa verksamheten nära och se vilka lärdomar vi kan ta med oss till kommande säsong. Ambitionen är att vi ska fortsätta växa men också ha ordning, reda och kvalité på det vi gör. Vi ska säkerställa att det finns en bra träningsmiljö för barnen, så att de tycker det är roligt, tryggt och utvecklande. Vi har redan inför den här säsongen upptäckt vad vi kan begränsas av och kommer fortsatt arbeta med att hitta lösningar för det. Idag bedrivs hela bollkulsprojektet genom ideella krafter och ska det hålla en hög kvalité över tid ser vi behovet av att investera i initiativet. Om vi ska fortsätta växa och utvecklas, behöver vi hitta en finansieringsmodell för att kunna anställa mer resurser för att hålla det vid liv och att det fortsätter utvecklas. Vi vill behålla den expansiva fas vi nu befinner oss i, vilket i framtiden kommer innebära utmaningar när det gäller träningstider. Med ca. 600 aktiva spelare idag så har vi problem redan nu avseende träningstider på fullstor plan. Västerås är en av de kommuner med minst antal fullstora inomhushallar/capita i Sverige och vi begränsas än mer av att vi inte får använda klister i fler än två, ibland tre utav dessa hallar. Vår match/träningsarena där vi bedriver störst del av vår verksamhet är också en arena som är mest frekvent uppbokad av andra event. Vi vill även fortsätta bidra till att sporten växer, både i stan och i våra grannkommuner. Vi har idag inlett små men värdefulla samarbeten med andra föreningar gällande just bollkul och vi hoppas att även dessa relationer utvecklas och blir värdeskapande för oss som såväl dem som sporten i stort.