Kan du berätta om din roll som bollkulsledare på Önsta Gryta?
Min roll som bollkulsledare kommer handla om att låta barn ha roligt genom en varierande rörelse, marknadsföra det roliga med handbollen och förhoppningsvis erbjuda en utvecklande handbollsskola.
Hur kommer det sig att du blev involverad i satsningen?
Jag och Andreas Bamberg känner varandra sedan många år tillbaka och han är medveten om vad som är viktigt för mig och vad jag har för erfarenheter. När Andreas presenterade den framtagna strategin för mig och min sambo (även hon ledare för bollkulsverksamheten reds. anm.) såg jag flera möjligheter att få vara med och påverka. Jag har alltid haft förtroende för Andreas, både professionellt och privat, så när han gick igenom konceptet förstod jag möjligheterna och varför han frågade mig. Utöver den idrottsliga vinsten jag förhoppningsvis får presentera för barnen, ser jag också en chans att ge tillbaka till klubben som välkomnade mig för över 10 år sedan, på ett sätt som är betydelsefullt för mig. En tid som gett mig otroligt mycket både på och utanför planen.
Vad är det som lockar dig mest med att arbeta med de yngsta handbollsspelarna i bollskolan?
Jag är medveten om hur viktigt det är att främja idrott och få barn att vilja röra på sig. Under min studietid och efter min universitetsexamen blev detta ännu tydligare för mig och vad jag som folkhälsovetare behöver, samt kan bidra med på individ-, grupp- och samhällsnivå. I mitt yrke där jag arbetar för att främja barns hälsa, får jag också möjlighet att främja fysisk aktivitet för barn, där jag ser både de sociala och fysiska vinsterna som rörelse och idrott ger. En framgångsfaktor för att exempelvis aktivera unga, är att inte behöva uppfinna hjulet på nytt, vilket Bollkul med sin tydliga struktur och systematik samt gemensamma förhållningssätt bidrar med. Dessa förutsättningar möjliggör för oss som ledare att fokusera på rätt saker. På lång sikt kan resultatet av detta innebära att fler vill bli handbollsspelare, men också att fler vill bli hållbara och utvecklande ledare.
Hur ser du på betydelsen av bollkulsverksamheten för att introducera barn till handbollen och idrotten i stort?
VästeråsIrstas initiativ att möjliggöra för fler barn och unga att idrotta genom Bollkul ser jag som väldigt betydelsefullt, både ur ett handbolsperspektiv och ur ett idrottsperspektiv. Dels utifrån de trender som tenderar kring barn och ungas stillasittande, dels utifrån den variation av rörelse som handbollen erbjuder. Handboll innefattar all typ av rörelse, exempelvis koordinationsträning men också springa, hoppa, kasta, rulla, krypa, åla, balansera och fånga. Dessa är några av de grundmotoriska rörelser som barnen får utveckla och som de fyller på i sin rörelseryggsäck de ska bära med sig hela livet. Det finns också flertalet studier som påvisar värdet att utveckla dessa grundmotoriska rörelser för att ges förutsättningar till hälsa. De utvecklar och främjar även andra förmågor som exempelvis kommunikation, kreativitet, samarbete och respekt som bidrar till delaktighet och känsla av sammanhang.
Hurtig fortsätter:
För mig som började med handboll sent och som kommer från en liten ort där handbollen inte var den ledande sporten, tycker jag det är viktigt att marknadsföra sporten tidigt, även fast jag idag bor i en stad där handboll är stort. Själv blev jag introducerad till handboll av, idag min bästa vän, Emil som tyckte att jag skulle följa med och testa en träning. Detta blev min start. Idrott har alltid varit en stor del av mitt liv och har till stor del bidragit till den person jag är idag. Det har varit min livsstil, att vara en idrottare, som också blivit en arena där jag fått lära mig att vara en bra lagkamrat, ta ansvar och som utvecklat mig som person. Därför anser jag att det är betydelsefullt att få möjlighet att genomföra detta för andra barn som förhoppningsvis, i framtiden, också får ta del av idrottens fina sidor, som jag fått göra.